Pentru o exploatare corecta a bateriei auto te rugam sa tii cont de urmatoarele:
– Achizitioneaza intotdeauna un acumulator avand performantele aliniate cu necesitatile masinii tale. In caz contrar risti suprasolicitarea acumulatorului si scaderea duratei de viata a acestuia.
– Pentru o buna utilizare a bateriilor auto este importanta atat verificarea tehnica obligatorie cat si respectarea instructiunilor de montaj si exploatare.
1. Montarea bateriei
– In pregatirea operatiei de montaj se vor scoate din functiune toti consumatorii electrici, iar suprafetele de contact ale bornelor si ale papucilor de prindere pe acestea se vor curata de oxizi si se vor trata cu vaselina siliconica.
– Fixarea bateriei se face ferm, fara joc, astfel incat sa nu apara vibratii care pot duce la caderea masei active de pe placi si la scaderea duratei de viata a acumulatorului.
– Pentru conectarea bateriei avand minusul instalaiei electrice la masa se cupleaza mai intai conectorul pozitiv la borna marcata cu +, apoi conectorul negativ se ataseaza bornei -. Aceste proceduri se efectueaza in ordine inversa pentru demontarea bateriei.
– La autovehiculele avand circuit electric de 24V este obligatorie montarea a doua baterii identice constructiv, cu aceeasi stare de incarcare si cu grad de uzura apropiat. De asemenea, in cazul defectarii uneia dintre baterii, recomandam inlocuirea ambelor baterii.
2. Exploatarea si intretinerea bateriei
– Este obligatorie efectuarea verificarii de conformitate imediat dupa montarea bateriei. Garantia bateriei este cconditionata de aceasta verificare obligatorie.
– Bateria auto trebuie mentinuta in permanenta incarcata intre 75-100%, adica o densitate a electorlitului de peste 1,24g/cm3 si o tensiune a bateriei de peste 12,4V.
– Nu este permisa folosirea altor consumatori electrici decat cei prevazuti in cartea tehnica a masinii. Evita folosirea pe timp indelungat a consumatorilor electrici atunci cand motorul este oprit.
– Evita stationarea indelungata a masinii.
– Evita folosirea bateriei daca aceasta este incarcata mai putin de 75% deoarece aceasta poate duce la defectare prin suprasolicitare. Acest defect este datorat exploatarii necorespunzatoare si nu este acoperit de garantie.
– Releul masinii trebuie sa asigure o tensiune cuprinsa intre 14,0 – 14,4 pentru masinile cu circuit de 12V, respectiv 28,0 – 28,8 pentru masinile cu circuit de 24V. Incarcarea pe masina cu peste 14,5V/baterie genereaza supraincarcare. Acest defect este datorat exploatarii necorespunzatoare si nu este acoperit de garantie.
– Recomandam verificarea bateriei inainte de inceputul fiecarui sezon rece, pentru a evita eventuale probleme ce pot afecta pornirea autovehiculului la temperaturi scazute.
3. Reincarcarea bateriei
– Reincarcarea bateriei este recomandata ori de cate ori s-a produs o descarcare accidentala sau atunci cand densitatea electrolitului atinge valori sub 1,24g/cm3.
– Reincarcarea se face numai cu un redresor de curent continuu aflat intr-o incapere ventilata corespunzator.
– Timpul de incarcare este proportional cu gradul de descarcare al bateriei si poate ajunge la 24-48 ore daca aceasta este complet descarcata.